Събота, 27 Ноември 2010 12:26

СКОБАР (БОЙНИК)

Оценете статията
(0 оценки)
Тялото на скобара е удължено, покрито с едри лесно опадливи люспи. Устата е напречна с остри режещи мазоли по устните. Гърбът е чернозеленикав, а страните и коремът - сребърнобели. На дължина достига до 50 см, а на тегло - до 1 кг.
Скобарът се среща в средните и долни течения на всички реки у нас.
Хвърлянето на хайвера става през април, когато водите са все още мътни и студени. През размножителния период скобарът се придвижва на стада и навлиза в странични ръкави или по-малки притоци, където по чакълести дъна отлага хайвера си.
Скобарът се храни с водорасли. Месото му е примесено с много кости, затова не се цени много.

Сродни статии (по етикет)

Приложен видео файл

Галерия


loading...
loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?