ШУСЛЕРОВИ СОЛИ ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   


Какво представляват шуслеровите соли?

Те са кръстени на немския д-р Вилхелм Шуслер. Преди 130 г. той изследва кремирани човешки тъкани в желанието си да създаде терапия за пациентите, възможно най-лесна за приложение. Така открива, че тъканите и органите се изграждат от една или няколко минерални соли, отговорни за нормалното им функциониране. Основният принос на д-р Шуслер е, че провокиран от хомеопатичните си познания, започва да произвежда минералните соли - леко разредени. Така те попадат в организма в онази концентрация, в която естествено се намират в тялото. Преминават през защитните мембрани на блокираните от физическия или емоционалния стрес клетки и отключват техните механизми за правилно усвояване на минералните вещества. Така балансът в клетката се възстановява. По този начин д-р Шуслер дава на пациентите изключително ефективна и безопасна терапия с минерални соли, които номерира от 1 до 12. "Дванадесетте шуслерови соли помагат на тялото да усвоява минералните вещества по-добре от храната. Те са ключове към здравето във всички периоди от живота. Могат да се използват и за лечение, и за профилактика", обясниха специалисти. А ето и кои са различните видове соли:


- Шуслерова сол №1 или калциум флуоратум - тя повишава еластичността на съединителната тъкан и сухожилията, подобрява здравината на костите и зъбите. Укрепва вените, склонни към разширение, предотвратява изменения на съединителната тъкан, водещи до целулит, бръчки и стрии. Поддържа тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и предпазва от отоци. Препоръчва се също при свръхчувствителност на зъбния емайл.
- Шуслерова сол №2 - калциум фосфорикум. Тя подпомага растежа и оздравителните процеси на костите и зъбите. Солта е важен помощник при лечението на счупвания и остеопороза.
- Шуслерова сол №3 - ферум фосфорикум. Оказва благоприятно въздействие в първите стадии на всички инфекции. Подпомага лечението на силно възпалeние, настинки, грип, рани, ожулвания, порязвания, както и при първите признаци на слънчево изгаряне. 
- Шуслерова сол №4 - калиум хлоратум. Използва се при индикации за възпаления на лигавиците. Примерно при заболявания като: хрема, бронхит, гастрит, колит и цистит. Солта много помага във втората фаза на възпалeнието, когато симптомите на болестта са лесно разпознаваеми. 
- Шуслерова сол №5 - калиум фосфорикум. Поддържа ума в добра кондиция и стабилизира нервната система. Затова се употребява при умствено, емоционално, психическо изтощение, различни състояния на умора, подпомага лечението на депресия.
-Шуслерова сол №6 - калиум сулфурикум. Справя се с хроничните възпаления и особено с кожните. Подходяща е при бавно зарастващи рани и при възпаления на лигавиците.
- Шуслерова сол №7 - магнезиум фосфорикум. Тя е необходима при лечението на чести схващания и спазми на мускулите. Както и при болки като менструалните и при спазми на стомашно-чревния тракт.
- Шуслерова сол №8 - натриум хлоратум. Балансира телесните течности в организма. Особено подходяща при проблеми със стомашно-чревния тракт като обезводняване и повръщане. Предпазва от излишно задържане на вода.
- Шуслерова сол №9 - натриум фосфорикум. Регулира киселинно-алкалния баланс в организма, подходяща е при лечението на киселини. Ускорява метаболизма, подобрява функциите на отделителната система, извежда излишните течности от клетката.
- Шуслерова сол №10 - натриум сулфурикум. Води до цялостната детоксикация на организма, грижи се за функциите на черния дроб. Ускорява изхвърлянето на ненужните течности от организма. Има меко диуретично действие.
- Шуслерова сол №11 - силицея. Подпомага съхраняването на еластичността, здравината и хидратацията на кожата. Прилага се при нарушена структура на косъма, косопад, нарушена еластичност на епидермиса, образуване на стрии. Укрепва функциите на кожата и забавя нейното стареене.
- Шуслерова сол №12 - калциум сулфурикум. Има силно противовъзпалително действие и подпомага растежа на клетките. Употребява се при абсцеси, обриви, гнойни пъпки и процеси, акне.

Какво да сложим в аптечката за морето

Колкото и грижливо да сме планирали почивката, не сме застраховани от неприятни изненади като летните вируси или бактериални инфекции. Затова преди да натоварите куфарите с багажа в колата, вземете и аптечка за из път. Кои шуслерови соли могат да намерят място в нея?
Номер 3, защото помага при слънчеви изгаряния, при умора по време на шофиране, при висока температура до 38 градуса, както и при всички инфекции и общо неразположение.
Номер 8, тъй като се ползва за първа помощ при ухапвания, ужилвания и отоци заради горещото време. 
Номер 7, която се справя с всякакъв вид болки, главоболие, схващания, безсъние и спазми на мускулите.
Как се пият таблетите със шуслеровите соли? При остри симптоми се приема по хапче на 15 минути до подобрение или 10 таблетки се разтварят в гореща вода. Конкретно сол №8 се нанася под формата на каша на ужиленото място, която се приготвя от 10 таблетки, смесени с малко вода.

 

 

 

 

 

 

 
loading...
loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?