ЦВЕТОЛЕЧЕНИЕ НА Д-Р БАХ ПДФ Печат Е-мейл
Психично здраве - Състояния
Написано от admin   

 

 

Системата "Цветолечение с есенциите на д-р Бах"  може да се определи като "лечение чрез хармонизиране на съзнанието". Отклонената в погрешна посока жизнена енергия трябва да се вгради отново в нашето цялостно Същество.

Това е заложено в стария принцип "Излекувай сам себе си". Психосоматичният характер на всички заболявания изисква постигането на душевен баланс, като първо и неизбежно условие за цялостното излекуване на болния, независимо от възраст и конкретна диагноза. В този смисъл, в рамките на новата парадигма в медицината, системата на д-р Бах вече се налага като основен холистичен терапевтичен и профилактичен метод, необходим за ежедневната ни адаптация към стресовия начин на живот, за духовното ни пречистване и равновесие.

Д-р Бах е успял да прозре в привидната сложност и многообразие на света единните и прости всеобщи принципи. Човек е част от тях и висшата цел на лечението с енергията на цветята е възстановяване  на присъщата му индивидуална хармония. Начинът на приготвяне на есенциите е гаранция срещу вредни странични действия, свръхдозиране или несъвместимост с други методи и способи.

Всяко от използваните от д-р Бах цветя олицетворява отделено душевно състояние или на научен език – трепти с определена честота, резонираща със съответната й честота от човешкото енергийно поле. Човешката душа подържа всичките 38 душевни качества на цветята от системата на д-р Бах. При конфликт между душата и личността настъпва дисхармония в честотата на трептенията,което поражда негативно състояние на духа. Есенция от подходящия цвят хармонизира трептенията, повлиява благотворно вътрешната ни природа и възстановява равновесието между душата и личността, възвръщайки и физическото здраве. Би било полезно да се разбере, че вътрешният живот на човек със своите дисбаланси постепенно се "материализира" под формата на различни болести, често свързани директно с нарушеното вътрешно равновесие. Последното е следствие от цялостния поглед: "Всички болести, всички мрачни състояния на човека се дължат на отрицателния мироглед, който си е съставил за света. Щастието и нещастието се определят именно от неговия мироглед" - твърди и Беинса Дуно. Както се изтъква във всички учебници по вътрешна медицина, една от най-честите и сериозни причини за развиване на хипертонична болест е хроничният стрес и нервно пренапрежение. Това е обичайното мнение и на самите пациенти. Но честността към самите нас изисква да признаем, че всяко усещане за напрежение е резултат от нерешен вътрешен конфликт, който се проявява в повтарящи се ежедневни ситуации: проблеми в работната сpeда, семейството, ядове с децата, ежби с роднини и съседи и пр. Човек обвинява околните и упорито отказва да се изправи пред своя вътрешен проблем и да го реши. Вместо това той се стреми на всяка цена да избягва конфликтната ситуация, генерира в себе си високо напрежение, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане. В тези случаи от голяма полза е приемането на капки от агримония. Тази цветна есенция успокоява обремененото съзнание, подрежда по различен начин житейските приоритети  и помага на процеса на разрешаване на проблема, променяйки отношението ни към конкретната ситуация. Промяната на отношението постепенно променя и самата ситуация.

Агримонията ни помага също да изразим свободно и естествено кипящите в нас чувства и по този начин освобождава натрупаното напрежение. Вследствие на постигнатата вътрешна релаксация се нормализира и повишеното кръвно налягане.

Есенцията от импацuенс е подходяща за припрените хора, които вечно бързат в стремежа си да свършат всичко сами, защото нямат търпение да работят с друг човек. Нежната вибрация на това цвете ще ви помогне да се освободите от стреса и да се адаптирате към човешката среда около вас, като по магичен начин ще превърне бавните досадници и неспособни да влязат в ритъма ви хора в готови за сътрудничество приятели. Естествено, магията е всъщност промяната на собственото ви отношение към околните. Тази есенция е чудесно средство на избор при проблеми с кръвното налягане.

Твърде често човек, подложен на продължително натоварване, не намира време за пълноценна почивка, продължава да поема все повече ангажименти и в стремежа си да бъде винаги безупречен стига до хипертоничната болест. Този резултат е закономерен за тези, които се преуморяват ежедневно и постоянно прикриват умората си. Един естествен начин за излизане от омагьосания кръг е цветната есенция от дъб. Тя дарява силата и издръжливостта на дъба, помага ни да бъдем силни и да овладяваме спокойно всяка ситуация.

Срещу "високото кръвно на Шефа" се прилага цветната есенция от лоза. Тя е адресирана към тези, които имат отговорна работа и ръководят много хора. Постепенно "шефовете" могат да загубят способността да се вслушват в съветите на околните и да се превърнат в деспоти, които постоянно издават заповеди и не търпят чуждо мнение. Навикът да оказват непрекъснат натиск върху околните, за да им внушат "единствено правилното" мнение най-често е израз на погрешно изразена "прекалена грижа" за другите, която справедливо се награждава с високо кръвно налягане. Лозата ще помогне на тези хора да запазят и увеличат авторитета си, без да заплащат скъпата цена на хипертоничната болест. С нейната подкрепа те ще станат мъдри ръководители ­ ще  знаят да постигат своето, като запазват и укрепват достойнството на подчинените си.

Подсъзнателната агресия, която ежедневно трупаме, е основна причина за сериозен физиологичен дисбаланс. Агресията бавно и сигурно подкопава устоите на здравето ни и често причинява високо кръвно налягане. За да се освободим от тази вредна енергия, трябва известно време да приемаме цветна есенция от джел (ако изпитваме озлобление срещу някого) или върбинка - тя е полезна за тези, които са страстни борци за справедливост и реалностите ги изпълват със "справедлив гняв" срещу явните житейски неправди. Есенцията от върбинка помага за осъзнаване на факта, че не е справедливо да наказвате себе си за грешките на другите. Приемането й води до отпускане и откриване на нова гледна точка, съобразно която и в този несправедлив свят може да се съгради пълноценен и щастлив живот.

Застрашените и болните от хипертония могат успешно да ползват и всички останали цветни есенции, завещани от д-р Бах. Не забравяйте, че вие не сте диагноза "Високо кръвно налягане", а противоречива индивидуалност, чиито специфични проблеми могат да бъдат неусетно преодолени с помощта на всяка една от 38-те цветни есенции.

 

д-р Мария Папазова

Радиана Калейчева

 

 

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...