СПАЗМИ НА ХРАНОПРОВОДА ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Храносмилатена система
Написано от admin   

 

 

 

Причини за спазми на хранопровода

Понякога затрудненията в преминаването на храната зависят от спастични съкращения на гладката мускулатура на хранопровода. Спазми на хранопровода възникват по-често у млади, лесно възбудими хора с неустойчива вегетативна нервна система. Различни нервни изживявания, психични травми  са причина на спазмите. За възникването на спазмите способства бързото ядене. Лошо сдъвканата храна, механично дразнейки хранопровода, рефлекторно предизвиква спазми.

Симптоми на спазми на хранопровода

През време на спазъма преминаването на храната през хранопровода може да е напълно възпрепятствувано. Както и при органично стесняване по-трудно преминава твърдата храна. Наблюдават се също болки зад гръдната кост и повръщане на погълнатата храна, още несмляна. Тези явления обаче са непостоянни, временни. Под  влиянието на едни или други условия и лечение спазмите на хранопровода могат периодично да се повтарят или съвършено да изчезнат.

Лечение на спазми в хранопровода

Лечението се заключава в закрепването на нервната система (почивка, физкултура, водни процедури и пр.) и подходящи медикаменти, назначени от лекар.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...