СИНУЗИТ. ЛЕЧЕНИЕ НА СИНУЗИТ ПДФ Печат Е-мейл
Написано от admin   

 

 

Причини за синузит

Честа причина за синузит е алергичната хрема. Затова да се избягват всички вещества и храни, които предизвикват алергия.

Пушенето и стоенето в помещение, където се пуши, дразни лигавицата и влошава естествените очистителни механизми на организма. Да се поддържа в помещението постоянна температура на въздуха от 40-50 градуса. Да се избягват студените и влажни условия, които предизвикват свиването на кръвоносните съдове и влошават защитната функция на белите кръвни клетки (лигавицата).

Каква е диетата при синузит?

Препоръчително е в първоначалната фаза диетата да се състои само от сурови плодове и зеленчуци и достатъчно количество течности. Това ще помогне за отделянето на токсините от дихателните пътища.

Приемането на подходящо и достатъчно количество вода (6-8 чаши вода освен тези в храната) помагат за очистването и освобождаването на слузта.

Лечение на синузит. Билки при синузит

-Да се избягват носните капки. В началото отокът на лигавицата намалява, но след това кръвоносните съдове посредством автономната нервна система се освобождават и тяхното разширение предизвиква нов оток на лигавицата на носа.

-Нагряването успокоява болките. Препоръчват се 20-30 минути нагревки със солукс, инфрачервена лампа, 60 W крушка или само да се поставят горещи компреси 3-4 пъти на ден.

-2 пъти дневно от двете страни на носа се допират торбички с горещ пясък или твърдо сварени горещи яйца.

-Няколко пъти дневно се поема през носа и се изплюва през устата топла солена вода, слаба настойка от лайка или живовлек. По време на лечението се пият големи количества горещи течности – липов чай, чай с малина, с касис. На втория ден се сваряват необелени картофи, водата се излива. Навеждане над съда, покриване на главата и вдишване на горещата пара.

-Поставя се настърган лук върху марля, а марлята – върху намазаното с крем чело.

-Затопля се чист мед и се капва по 2-3 капки във всяка ноздра. Прави се 1 месец по 3 пъти на ден. Почива се 1 седмица и се повтаря. В началото се чувства болка, която после намалява.

-В половин литър вряща вода се поставя стръкче босилек, чаена лъжичка сода бикарбонат и чаена лъжичка камфоров спирт. Съдът се покрива плътно с картон, в който е пробит отвор.

-Вдишва се през ноздрите от 3 до 5 минути. Процедурата се извършва всяка вечер до излекуване. При деца вдишването трае 1-2 минути. Лечението е противопоказно за алергично болни.

 

-Прави се запарка от иглика. Всяка сутрин се слагат по 2 капки в носа. Прави се по 3 пъти на ден.

 

-Изплакване на носа със солен разтвор – 1/3 лъжица сол на 200 гр. хладка вода.

 

-Напарване над врящ солен разтвор над лайка. Прониква до кухините и освобождава слузта.

 

-Чай от мента освобождава дихателните пътища.

 

-Полезна е сауна или гореща пара.

Профилактика при синузит

-През време на инфекцията в носа да се избягва плуване или потапяне във вода. Това спомага за пренасянето на инфекцията от носа в другите кухини. Същото негативно действие има и пътуването със самолет на големи височини.

-Гореща баня на краката за 20 минути като топлата вода се поддържа постоянно. Действа много добре за освобождаване на запушените ноздри и изтичането на слузта.

-Чай от чесън – в чаша топла преварена вода 60-70 градуса се разбъркват 2-3 средни скилидки счукан чесън. Пие се 3 пъти на ден в продължение на 5 дни.

 

 

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...