АНЕМИЯ И ЛЕЧЕНИЕ СЪС СПАНАЧЕН СОК ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Кръвна система
Написано от admin   

 

 

Описание на анемия

Анемията е болестно на състояние, при което има намаление на броя на червените кръвни клетки (еритроците) и хемоглобина. При това обемът на кръвта маже да е намален, а може и да е непроменен.

Причини за анемия

Причините за възникване на анемията са различни. Една от честите причини за възникване на анемията е кръвозагубата, която настъпва при нараняване, при кървяща язва на стомаха или дванадесетопръстника, при разширени вени на хранопровода, при аборт, раждане или други гинекологични заболявания, при обилен кръвоизлив от носа, при хемороиди и др. Това е т. нар. след кръвоизливна анемия. Когато не е тежка, тя не е - опасна. След спиране на кръвотечението загубената кръв бърза се възстановява. При обилна кръвозагуба болният може да изпадне в тежко шоково състояние, което може да застраши живота. Налага спешни мерки спиране на кръвотечението и възстановяване на загубената кръв (кръвопреливане). Червените кръвни клетки се образуват в костния мозък.

Причини за желязнонедоимъчна анемия

За нормалното им образуване, узряване и постъпване в кръвта играят роля много фактори. Ще се спрем на два фактора: желязото и витамин B12. Когато в организма не постъпва достатъчна желязо (главно паради смущения в неговото всмукване в червата), възниква така наречената желязо недоимъчна анемия или хлор анемия. Тя се среща главно при жени между 30 - и 50-годишна възраст. Тези болни страдат едновременна от заболяване на стомаха с намалена киселинна секреция.

Спанакът облекчава анемията.

Сок от спанак за лечение на анемия

Сокът от спанак съдържа достатъчно количес­тво желязо, което може да ви помогне да смекчите някои от проблемите, свързани с анемия

Една чаша дребно нарязан спанак е истинска хранител­на бомба, която съдържа следните важни витамини и ми­нерали: 51 мг калций, 28 мг фосфор, 1.7 мг желязо, 39 мг натрий, 259 мг калий, 4460 I U витамин А, 28 мг витамин С, 3.5 мг биотин, 1.25 мг витамин Е, 44 мг магнезий, 0.42 мг манган и 0.5 мг цинк.

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...