ХРЕМА. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ХРЕМАТА? ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Уши, нос и гърло
Написано от admin   

 

 

Какво представлява хремата?

Възпалението на лигавицата на носната кухина се нарич а хр ема.

Причини за хремата

Главна причина за хрема та е инфекция. За развитието на хремата голяма роля играе простудата. Хрема се наблюдава често при някои инфекциозни болести като техен симптом. При морбили и грип един от първите симптоми на болестта е хремата, предизвикана от морбилозна или грипозна инфекция.

Описание на хрема
Острата хрема е едно от най-често срещаните заболявания. В повечето случаи инфекцията засяга не само лигавицата  на носа, но и лигавицата на фаринкса и около носните кухини. Най-често причинителите са вируси. Попаднали върху лигавицата на носа, те я увреждат  и отварят входна врата за нахлуване на болестотворни бактерии. Те от своя страна стават причина за развитие на гнойната фаза на острата хрема, а също и за появата на различни усложнения -синуити, отити, бронхити, бронхопневмонии и др. Предразполагащи моменти за възникване на острата хрема са лошите битови и работни условия, нерационалното хранене, умората, простудата, липсата на закаленост, нервно-психически напрежения, а също и контактът със заболели от хрема.
Фази на хрема
Острата хрема обикновено протича циклично и преминава през три фази.
В на ч а л н а т а ф а з а, която трае 1-2 дни, болният се оплаква от сухота и дразнене в носа и фаринкса (гълтача) . Носът е запушен, лигавицата му зачервена, набъбнала, без да има секреция, налице е по-силно или по-слабо главоболие. Гласът на болния е гъгнив, обонянието е нарушено.
През втората фаза на острата хрема се появява обилна бистра секреция. След 3-4 дни  настъпва третата фаза, когато секретът става  слузно-гноен поради попадналата в носа вторична  инфекция. Дишането през носа и в тази фаза е все още затруднено, но постепенно се подобрява, секрецията от носа намалява, общото състояние постепенно се подобрява и след 7-10 дни настъпва пълно оздравяване. Общото състояние при кърмачетата и децата до 3-годишна възраст при заболяване  от остра хрема е значително по-тежко. Децата са неспокойни, температурата им може да се повиши до 39-40 градуса, дишането през носа е силно затруднено или ,въобще невъзможно. При кърмачетата е смутено и храненето. Те не могат да сучат поради запушения нос. Спят неспокойно. Понякога  може да се появи диария и повръщане. Високата температура трае обикновено 2-3 дни, след което постепенно спада. Ако тя се повиши отново, трябва да се мисли за настъпило усложнение. Поради близкия контакт между носните и Около носните кухини катаралния синуит, който придружава острата хрема, може да премине в гноен. Преминавайки  през Евстахиевата тръба, която свързва гълтача със средното ухо, инфекцията може да причини остро катарално или гнойно възпаление и на средното ухо -отит. Ако инфекцията слезе към долните дихателните пътища, предизвиква бронхити, бронхопневмонии и други.
Каква да бъде профилактика на хремата?
Профилактиката на острата хрема се състои главно в закаляване на организма. През есенно-зимния и зимно-пролетния сезон трябва да се правят кварцови облъчвания на цялото тяло. Ултравиолетовите лъчи убиват много бързо причинителите  на острата хрема.Много важно е поддържането в ред на носното дишане, тъй като дишането през устата води до лесно простудяване.
Носната  кухина защитава дихателните пътища от студения въздух, праха и въобще от всичко вредно, което може да попадне в белите дробове заедно с въздуха. Затоав грижата за нея трябва да е много внимателна и при  сериозна и упорита хрема да се потърси незабавно лекарска помощ.

 

 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...