ПАНИЧЕСКА АТАКА ПДФ Печат Е-мейл
Психично здраве - Паническо разстройство
Написано от admin   

 

Панически атаки


Паническата атака е силен екстремален страх, без реално съществуваща външна причина, продължаващ от няколко минути до 1-2 часа, придружен от ярко изразени физически симптоми.

 

Истината е, че все пак не страхът е най-парализиращото нещо, а начина, по който го понясяме. Тук ще се спра на видовете панически атаки, за да се опитам да навляза в механизмът им на действие.

Видове панически атаки

Паническото разстройство е страх от това да не получиш неочаквана или спонтанна паническа атака.

Паническите атаки са три вида:

Спонтанна паническа атака

Специфична паническа атака

Панически атаки, които са предизвикани от определени условия

Спонтанните панически атаки се отнасят до паническото разстройство и се явяват сякаш от нищото

Специфичните панически атаки се свързват със социално страховото разстройство, натрапливите разстройства, както и тези свързани с посттравматично разстройство

Ситуативните панически атаки могат да настъпват вледствие излагане на определени въздействия, които стартират паническите атаки

Паническото разстройство представлява, епизоди на панически атаки, съпроводени с много силен страх и различни физически симптоми. Първата паническа атака, изглежда, като че се явява от нищото. Изневиделица, личността е подложена на различни удари, на които тя не може да отреагира. Симптомите на ужас, загуба на контрол и усещане за нереалност я объркват максимално.

Кога се явяват паническите атаки?

Паническите атаки стартират, обикновено, когато личността е изложена на сериозен стрес, прекалено натоварване в работата, загуба на близък човек. Те също могат да са в резултат на операции или автомобилен инцидент. Прекалената консумация на кофеин, кокаин или други стимуланти - например медикаменти, приемани в лечението на астма, могат да отключат паническите атаки.

Въпреки всичко, обаче, доста често паническите реакции се явяват съвсем неочаквано и именно за това, те са така ужасяващи…Затова, хора, които никога не са преживявали паническа атака, правят изводи, че те са свързани само с нервно напрежение или страх... Но при всеки от страдащите е различно - те преживяват най-различни симптоми, толкова силни, че те действително имат усещане, че ще загубят контрол или пък ще умрат. Това са реакции, които са следствие от паническите атаките, потърпевшите трябва да знаят, че те не представляват реална заплаха за тяхното здраве.

Доста хора преживяват една или няколко панически атаки и с това се разминават. Те забравят за тях.Други, пък развиват паническо разстройство, което минава във фаза, когато се получава страх от страха, т.е. страх от възможната паника, която може да се появи всеки миг…

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...