ЯЗВА. КАКВО ТРЯбВА ДА ЗНАЕМ ЗА ЯЗВАТА ? ПДФ Печат Е-мейл
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Здраве - Храносмилатена система
Написано от admin   

 

 

Кога се проявява язвата?

Язвената болест е циклично заболяване. Тя протича на периоди с изостряне от 4-6 седмици и ремисии, които могат да бъдат кратки или да продължат с години.

Какво влияе на затихването на язвата?

Трудно да се реши дали дадено лечение, даден режим или лекарства са били ефикасни и дали подобрението се дължи на тях. Поради тия причини резултатите от всяко лечение трябва да се преценяват скептично и да се правят заключения след продължително проследяване на болния. Субективното подобрение на болния никога не е доказателство за излекуване на язвената болест.


Какъв трябва да е режимът при язва?

При всяко лечение на болния се осигурява от 4 до 8 седмици физическа и психична почивка; той трябва да се откъсне от домашните грижи, служебните и обществените си задължения.

Болният трябва да има удължен сън от 9-10 часа през нощта и 2 часа след обед, и да упражнява лека гимнастика. Трябва да се избягва простуда, нервно напрежение, емоциите физическа преумора, които могат да активизират язвения процес, дори да предизвикат кръвоизлив или перфорация. Цигарите трябва да се спрат, защото никотинът дразни локално стомашната лигавица, той е ганглийна отрова, която действува по рефлексен път и като автоматичен дразнител на ганглиите. При язвената болест често има запек и е необходимо да се поддържа редовна дефекация чрез храната или лекарства. .

Спазването на диета е задължително при язва на стомаха.


 

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...