РАЗШИРЯВАНЕ И СПАДАНЕ НА СТОМАХА ПДФ Печат Е-мейл
Здраве - Храносмилатена система
Написано от admin   

Причини за разширяване и спадане на стомаха

Причина за разширяването на стомаха е отслабването на тонуса на мускулната стена, вследствие общо изтощаване на организма, вродена слабост на фасцията, преяждане и употреба на голямо количество течности. Често причина за разширяване на стомаха е стесняването на привратника с цикатрициална тъкан или раков тумор.

Симптоми при разширяване и спадане на стомаха

При разширяване на стомаха се отбелязват в повечето случаи същите признаци, както и при хроничен гастрит, тъй като последният обикновено придружава разширението на стомаха.

Вследствие .отслабване на стомашната мускулатура двигателната функция е понижена и затова в разширения стомах остатъци от храната могат да се задържат по няколко дни; при това храната се разлага и загнива. Устата на болните издава лоша миризма, появява се миризлива оригване, периодично повръщане на големи маси с рязка миризма.

При разширение на стомаха обикновено се наблюдава неговото спадане. Спадането на стомаха, както и на други коремни органи, се явява също и в резултат на обща слабост на организма, отслабване на коремните стени и на връзките, поддържащи стомаха. Спадане на стомаха се среща често у жени, които много са раждали и имат отпуснат корем. Повдигането на тежести и тежък физически труд при посочените условия способстват за спадането на стомаха. Болни със спаднал стомах усещат тежест, а понякога и болки в корема.

При значително спаднал корем храната може да се задържи, което води впоследствие към неговото разширяване, съпроводено от всички споменати по-горе симптоми.

Лечение  на спаднал стомах

Лечението и грижите са същите, както и при хроничен гастрит на стомаха. За да не се разтягат стените на стомаха,. болните трябва да ядат по-често, но на малки порции. На болните се забранява тежък физически труд и  се предписва бандаж.

 

Рекламата

loading...

Анкета

Обичате ли съпруга/та си?
 
loading...